frugt kage

Hold en anderledes børnefødselsdag – undgå hyperaktive unger og hold en sund børnefødselsdag

Afholdelse af en børnefødselsdag kan godt virke uoverskueligt, for der skal både tænkes på mad, leg og alt muligt andet. Denne artikel kommer med nye vinkler på det at afholde en børnefødselsdag, og hvad du skal servere til ungerne. Mange forældre frygter at holde børnefødselsdag, fordi det hele ofte ender i skrig, skrål og slåskampe. Ofte er det forældrene selv, der (i bedste mening) har bidraget til dette ved at fylde børnene med kemi, sukker og hurtige kulhydrater krydret med alt for mange hæsblæsende aktiviteter – og så går det galt. Undgå hyperaktive, højtråbende og hylende børn ved at afholde en sund børnefødselsdag med alle de klassiske, gamle fødselsdagslege.

Servering til en sund børnefødselsdag

Slik, sodavand, lagkage, kakao, chokoladeboller, flødeboller, kagemænd og kagekoner. Der bliver ikke sparet på noget som helst til børnefødselsdagen og specielt ikke på sukkeret. Mange forældre er bekymrede over de store doser af usunde fødevarer, som er at finde til de fleste børnefødselsdage. Særligt fordi der jo er mange børnefødselsdage (og andre mærkedage!) i løbet af et år, og så løber mængden af sukker efterhånden op.

En sund børnefødselsdag kan enten være fuldstændig støvsuget for usunde fødevarer eller blot være rimelig sund. Ofte får man den største succes ved holde børnefødselsdagen rimelig sund uden at være fanatisk. Dette skyldes at børn i dag er vant til ofte at få de søde sager. En tur på McDonald’s er måske noget der sker hver anden weekend, og fredagsslik og sodavand forekommer måske ret ofte. Derfor vil et sundere tiltag være nyt for børnene og dertil måske en succes!

  • Den traditionelle børnefødselsdagsmenu: burgerboller med bøf, ketchup, remoulade, sennep og ristede løg. Prøv i stedet: grovboller med kyllingekød eller kalkunkød, salat, tomat, agurk og fedtfattig dressing.
  • Pizza med tomat, ost og oksekød/pølser/bacon. Prøv i stedet: pizza med tomat, ost, kylling og peberfrugt/ananas/løg.
  • Det traditionelle: fødselsdagsboller eller chokoladeboller med smør. Prøv i stedet: grovboller med smør eller sund pålæg.
  • Det traditionelle: sodavand og kakao. Prøv i stedet: isvand med citronskiver.
  • Det traditionelle: lagkage med masser af kagecreme, chokolade og flødeskum. Prøv i stedet: lagkage fyldt med frugter og bær, en lille smule mørk chokolade og lidt kagecreme.
  • Det traditionelle: skåle med chips og slik. Prøv i stedet: fade med farverige frugter, bær og grøntsager i mundrette stykker.
  • Det traditionelle: skattekiste fyldt med slikposer. Prøv i stedet: skattekiste fyldt med små gaver eksempelvis nøgleringe, klistermærker, viskelædere, hårpynt osv. Det er i dag muligt via lavpris butikker som Søstrene Grene og Tiger at finde gaver der er ligeså dyre som slik!

Tænk anderledes

Det er langt fra alle, som har plads til hele vuggestuen, børnehaven eller klassen hjemme omkring spisebordet, når der skal holdes børnefødselsdag. Fortvivl ikke! Hold en “skovtur” med madpakker og tæpper på gulvet eller lav en “japansk” børnefødselsdag, hvor børnene sidder i skrædderstilling på gulvet, og spiser japansk mad ved små “spiseborde” (f.eks. kasser der er vendt på hovedet). Et andet forslag til dagen er festlige rugbrødsmadder; Et godt alternativ til lyst brød og kager er rugbrødsmadder. Det giver grove kulhydrater, som ikke får børnene til at “kravle rundt på væggene” til jeres børnefødselsdag. Smør/læg det ønskede pålæg på rugbrødsskiverne og udstans med kagefigurer. Pynt med agurk, tomat, mayonnaise, peberfrugt osv. Børnene vil elske de festlige rugbrødsmadder.

Børnefødselsdag med børnedrinks

Isterninger med økologiske vingummibamser er en nem måde at komme over børnefødselsdagen på, hvis du skal servere drinks. Put en økologisk vingummibamse i hvert hul i en eller flere isterningebakker. Fyld op med vand eller økologisk saft og frys ned. Så er der festlige og farverige isterninger til børnefødselsdagen.

Det er kun dig der sætter grænser for dit barns børnefødselsdag og de fleste butikker eller supermarkeder har økologiske produkter du kan vælge imellem. Ellers gør et besøg hos den lokale helsekost og hold en anderledes børnefødselsdag, børnene sent vil glemme.

Festlinjen har masse af ideer til de øvrige aktiviteter til børnefødselsdagen.