1. Spis frugt og grønt – 6 om dagen

Den gennemsnitlige dansker har brug for 600 gram frugt og grønt hver eneste dag. Grunden til at rådet hedder 6 om dagen er at et stykke frugt eller grønt gennemsnitligt vejer 100 gram og dermed skal man have 6 stykker om dagen.

Grunden til at vi har brug for frugt og grønt er at de leverer aktive vitaminer og mineraler. Desuden indeholder frugt og grønt også gode fibre… disse tre ting kan man teoretisk også få dækket igennem andre fødevarer og kosttilskud, men frugt og grønt har et unikt indhold af fytokemikalier som du har så stærkt brug for hver dag.

Fyrokemikalier neutraliser kroppens frie radikaler der ellers starter et ragnarok inde i dig, foruden at de ligeså stille tager livet af dig og så er de stærkt kræftfremkaldende! Altså er der ingen diskussion om at du har brug for dit frugt og grønt hver dag. Der er nogle praktiske detaljer omkring rådet som er vigtige:

  1. Kartofler indeholder meget stivelse og tæller derfor ikke med som frugt eller grønt!
  2. Juice tæller kun for 100 gram uanset hvor meget du drikker!
  3. De 600 gram er anbefalingen for en gennemsnitsdansker. Vejer du mere end gennemsnitsdanskeren skal du tillægge den procentdel som du er overvægtig (vejer du eksempelvist ca. 50% for meget skal du altså have minimum 900 gram frugt og grønt om dagen)!
  4. Maksimalt halvdelen af dit daglige indtag må stamme fra frugt. Du skal altså spise minimum halvdelen af din daglige dosis igennem grøntsager.

Hvis du indtager flere kalorier end du forbrænder er noget af det bedste du kan gøre faktisk at sørge for at dække dit behov for frugt og grønt. Lav en regel for dig selv om at der fra nu af ikke er noget du ikke må gøre eller spise… men der er til gengæld noget du SKAL spise… og det er dit frugt og grønt.

Du kunne eksempelvis aftale med dig selv at du ikke spiser noget usundt FØR du har fået spist dit frugt og grønt. De fleste mennesker ved godt at en appelsin indeholder mange c-vitaminer, og de ved at selvom indholdet i en c-vitaminpille er meget større, så er det alligevel bedre at spise appelsinen fordi vitaminerne deri er naturlige og aktive så kroppen kan optage dem… Men det er de færreste der ved at det også forholder sig sådan med Jod og Selen i forhold til fisk!

Derfor er det andet kostråd: Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen