Per Brændgård

Per Brændgaard

Baggrund, uddannelse og publikationer

Per Brændgaard er kendt som værende en sundhedscoach. Han er uddannet cand.scient. i Human Ernæring. I dag arbejder han med sundhed, ernæring, ”slankhed og kramning”, som han selv kalder det. Han er leder af Center for Holistisk Sundhed. Her udvikler han og hans medarbejdere nye metoder og koncepter med fokus på realistiske og holitiske tilgange til sundhed og livskvalitet for alle slags mennesker. Per Brændgaard er både foredragsholder, workshopholder, rådgiver og forfatter. Brændgaard holder både workshops, foredrag og kurser til alle slags mennesker. Han lægger stor vægt på en realistisk tilgang til vægttab og sundhed, hvor der er fokus på de små skridt og langsomme vægttab i forhold til de hurtige slankekure. Derudover lægger Brændgaard også stor vægt på menneskers psykiske situation, og ikke kun på det fysiologiske aspekt i forhold til vægttab.
Per Brændgaard har skrevet og været medforfatter på tre forskellige bøger. Disse er: ”Slank på ét sekund” fra 2015, ”Mindful Eating Awareness” fra 2014 og ”Slankekurs” fra 2013. Alle bøger kan købes i diverse danske boghandler og online.

Hvad siger andre sundhedsguruer og forskere om Per Brændgaard?

Flere eksperter hylder Per Brændgaards sundheds- og vægttabsaspekt idet han ofte virker til at være mere realistisk end mange andre sundhedsguruer. Han tager udgangspunkt i flere metoder og tilgange end andre – og han har tilmed også en holistisk tilgang til helbred og velvære. Derudover går han meget op i konceptet ”Små Skridt”, som handler om det langsomme, realistiske og sunde vægttab, hvilket flere eksperter mener, er en god idé, da man ellers bliver bombarderet med lynhurtige slankekure, hvor man taber sig på ingen tid for så at tage alle kiloene på igen. Dog er Per Brændgaards ”Små Skridt” koncept, som han har udviklet sammen med Sundhedsstyrelsen, også blevet kritiseret af især Christian Bitz og Arne Astrup som er forfattere på bøgerne ”Verdens Bedste Kur” og ”VBK 2.0”. De mener rent ud sagt, at Brændgaard holder Danmarks overvægtige for nar, da konceptet lover, at små skridt vil give et vedvarende vægttab. Bitz og Astrup er derimod tilhængere af det store og hurtige vægttab, og har derfor kun kritik til overs for Brændgaards og Sundhedsstyrelsens metode.
Ifølge Per Brændgaards og Sundhedsstyrelsens ”Små Skridt” koncept kan det lade sig gøre at tabe 20 kilo på et år blot ved at foretage små ændringer. Fx ved at spise et æble i stedet for en ostemad hver dag og gå en rask tur i omkring 20 minutter om dagen. Hvor flere eksperter og forskere hylder denne metode, afviser Bitz og Astrup denne, og mener bestemt ikke, at dette vil føre til et holdbart vægttab.

Konklusion om Per Brændgaard

Som alle andre sundhedsguruer og forskere er der delte meninger om Per Brændgaard. Dog har han i forhold til mange af de andre en anderledes tilgang til sundhed og vægttab, da han fokuserer mere på det psykiske og holistiske aspekt. Flere har kun positive ting at sige om hans ”Små Skridt”-koncept og hans realistiske synspunkt på helbred og velvære. Dog har især Bitz og Astrup været ude med riven omkring hans metoder og tilgange, og mener ikke at befolkningen skal følge hans koncept eller bøger.