Sense kuren

Sense kuren – dan dig et overblik før du starter

Sense har længe været en af tidens mest populære og omtalte slankekure, som også har ført til at sense har vundet indpas og gavnet rigtig mange mennesker. Sense er som så-dan ikke en slankekur, men skal gerne opfattes som en reel livsstilsændring, hvor man ændrer hele sin tankegang omkring mad og spisevaner. For mange falder det naturligt at spise efter sense kost principperne, når først rutinerne er faldet på plads. – Her er der nemlig intet der er forbudt, så længe du bruger din sunde fornuft.

Sense kommer af det engelske ord commonsense, der betyder sund fornuft. Det er den inspirerende kvinde Suzy Wengel der står bag Sense. Det var hendes eget vægttab der blev startskuddet til sense kost, da hun tabte 40 kg på baggrund af tidligere forskning og sin egen sunde fornuft.

Efterfølgende har Suzy Wengel udbredte sin viden, erfaring og det at spise efter sense principperne ved, at holde foredrag, have samtaler med sine klienter og snakke med diæ-tister og kostvejledere og derfra har det taget fart.

Sense handler modsat mange andre slankekure og livsstilsændringer ikke om at du skal udelade bestemte madvarer eller spise efter bestemte opskrifter – sense er derimod en række grundprincipper og redskaber der gør at du får dækket din krops behov for næ-ringsstoffer og samtidig taber dig på en behagelig måde.

Der er altså ikke noget der er forbudt når du spiser efter sense, så længe det er med for-nuft og du slipper samtidig for kalorietælling. Sense kan bruges til alle i familien og det er nemme principper der kan tages med fx på ferie og som også gør plads til de dage der byder på større madplaner i weekenderne.

Vil du vide mere omkring Suzy Wengels tanker overordnet omkring sense kost og hvordan du kan opleve det at spise ud fra sense, så kan du se denne video, hvor hun netop selv introducerer til sense kost:

Hvad går Sense ud på?

Når du skal spise efter Sense principperne skal du forestille dig har du har tre spisekasser dagligt, der hver især svarer til et måltid. (som regel morgenmad, middagsmad og af-tensmad). I hver af de tre spisekasser handler det om at ramme den rigtige mængde og fordeling af mad, hver spisekasse indeholder derfor mad der svarer til 3-4 håndfulde og 1-3 spsk. fedt. På den måde får du den rette mængde, en sundfordeling, god mæthed og det hjælper til at holde et stabilt blodsukker gennem hele dagen.

Grundprincipperne i Sense

 • Spis efter de 3 spisekasser – altså spis 3 hovedmåltider om dagen.
 • Spis varieret og med den rette fordeling af fødevarer.
 • Fokuser på at få dækket kroppens behov for grønt, proteiner og lidt fedtstof.
 • Du bruger dine hænder til at den rigtige mængde mad.

Hver spisekasse består af 3-4 håndfulde mad, fordelt på:

 • Protein, grønt og stivelse + fedtstof ’on the side’.
 • Du kan vælge at tilføje eller fravælge 3 dl mælkeprodukter dagligt.
 • Sluk din tørst i vand.
 • Motion er også en vigtig faktor for et vægttab
 • – og vælg det der gør dig glad som du synes er sjovt.

Spisekasserne

Hvert måltid bliver i sense refereret til som spisekasser og du har tre spisekasser til rå-dighed dagligt (som regel vil det dække over morgenmad, frokost og aftensmad).

Spisekasserne er et værktøj der skal hjælpe dig med at holde overblik over dine daglige måltider. At spise ud fra spisekasserne gør også at du har mulighed for at nyde et stykke kage, for intet er forbudt i sense, så længe du spiser fornuftigt. Så har du spist et stykke kage skal du blot lukke en spisekasse og spise efter Sense principperne de resterende måltider.

Det samme gælder hvis du skal ud at spise eller i byen, så kan du spare sammen ved fx at spise mindre eller helt springe morgenmad eller frokosten over, på den måde bliver der plads til det hele også under et vægttab.

Hver spisekasse består af 3-4 håndfulde forskellige fødevarer der udgør dit måltid, samt lidt fedtstof og evt. tilføje nogle mælkeprodukter.

Forklaringen på de forskellige håndfulde

Mængden af mad måles i håndfulde og det kommer an på din størrelse af hånd hvor mange gram du får af hver fødevarer og dermed den totale mængde af mad, på den måde passer mængden til hver enkelt person.

 • Håndfuld 1 (+2), Grøntsager: – Både de lette og de grove grøntsager. Du kan nøjes med én håndfuld, men du må gerne spise to af denne håndfuld. Du kan nøjes med en håndfuld, men du må meget gerne spise to.
 • Håndfuld 3, Protein: – kan bl.a. bestå af animalske proteiner fra kød, fisk, skaldyr og æg, men det kan også være vegetabilske proteiner fra fx bælgfrugter.
 • Håndfuld 4, Stivelse/frugt: Her gælder alt brød, morgenmadsprodukter, ris, kar-tofler, pasta m.m, samt alt frugt – frisk, frossent og tørret.
 • 1-3 Spsk. Fedtstof: Udover håndfuldene skal du have fedtstof til hver spisekasse. Fx olie, smør, mayonnaise og remoulade, men under fedtstof hører også nødder, avokado, pesto, fedt ost m.m.
 • Mælkeprodukter (valgfrit): Du kan vælge mellem to valgfrie mælkeprodukter.
  1. Mælkedressing: må du spise 1-2 spsk. af til hver spisekasse. Fx creme fraiche dressing. (må max. Indeholde 9% fedt.
  eller
  2. Mælkeprodukter: må du spise 1-3 dl af om dagen. Fx yoghurt, skyr og mælk. (sidst nævnte gælder også i mælken i kaffen).

Vil du have uddybet de forskellige håndfulde endnu mere, kan du læse om de forskellige håndfulde her, eller du kan se denne video hvor Suzy Wengel selv forklarer om princip-perne med spisekasserne og de enkelte håndfulde:

De første 14 dage

Når du starter på sense anbefales det, at du starter med at følge principperne helt præcist og kun spiser tre måltider dagligt, så du får principperne ind under huden. Samtidig læ-rer du din sult at kende, hvornår den er reel, hvornår den er lille, stor eller du bare er tørstig – Det er vigtigt at du lærer at lytte til din krop. – Derefter kan man tilpasse sense lige som man ønsker det.

Efter de 14 dage

Når de første 14 dage er fuldført kan du stoppe med at spise slavisk efter principperne og selv sammensætte dine måltider og evt. implementere mellemmåltider som du har brug for.

– Bare det i alt svarer til de tre spisekasser der er til rådighed i sense kuren.

Hør Suzy Wengel her fortælle om hvordan du kan spise efter sense, når du har været igennem de første 14 dage:

Fordele ved Sense

 1. Det er simple principper der er nemme at implementere i hverdagen.
 2. Når du spiser efter Sense undgår du at veje din mad og tælle kalorier – befriende.
 3. Sense kosten gør det let at opretholde livsstilændringerne og dermed også vægttabet.
 4. Mange oplever samtidig med vægttabet også en ’side effect’ i form af stabilt blodsukker.
 5. Hele familien kan nemt inddrages i at spise efter sense.

Ulemper ved Sense

 1. Det kan være svært i starten at finde ud af ’præcist’ hvad en håndfuld svarer til og stole på egen dømmekraft.
 2. Du skal helst kun spise 3 måltider om dagen og det kan være en udfordring at lægge ’snacke-vanerne’ fra sig.
 3. I samme ombæring er det op til en selv at vurdere hvor mange mellemmåltider der evt. er behov for eller om nogle af håndfuldene evt. bare skal være lidt større.
 4. I starten kan man opleve mere hovedpine, let svimmelhed eller øget tissetrang.

Suzy Wengel har også lavet en guidevideo hvor hun viser hvordan tre Sense-måltider kan se ud, hvad du kan forvente af et vægttab når du spiser efter sense og også hvilke bivirkninger du kan opleve i starten og hvordan du afhjælper dem:

Hvad mener eksperterne

I tv-programmet ’en kur der dur’ tilbage i 2017 var Sense eksperternes klare favorit blandt de 5 kure der blev testet i programmet.

Eksperterne Jerk Langer og Irene Brøndum roste i programmet Sense-kuren for at være enkelt, let at forstå og med god mulighed for at bruge det som en livsstilsændring frem-for blot at bruge den som en kur.

Eksperterne mener at de simple principper i Sense, hvor du undgår at du ikke skal tælle kalorier og veje din mad, gør kuren nem at følge og samtidig en metode man nemt kan bringe med sig alle steder i hverdagen. Kuren bidrager desuden med en optimal forde-ling af protein, fedt og kulhydrat og du undgår overspisning ved at man holder sig til tre måltider.

Du kan læse mere om programmet, eksperternes udtalelser og de andre kure her.

På Sense hjemmeside kan du også læse udtalelser om Sense fra fedmeforsker Thomas Meinert Larsen fra Københavns Universitet: Institut for Idræt og Ernæring. Han mener bl.a. at Sense giver de bedste forudsætninger for et varigt vægttab gennem optimal mæt-hed og roser håndfuldmetoden til at regulere sit kalorieindtag.

Han siger desuden at Senseprincipperne kombineret med kompetent vejledning kan bi-drage til øget sundhed og livskvalitet. – Det er skrevet i korte træk, vil du læse mere, så kan du finde alle udtalelserne her.

Konklusion

Der er altså flere eksperter der er begejstrede for Sense-kuren og med en simpel søgning på Google kan du finde mange personlige beretninger om folk der har succes med vægttab ved at spise efter Sense og den sunde fornuft.

Hvis du har lyst til støtte og vejledning til din nye livsstil så kan du anmode om at blive medlem af denne Sense-gruppe på Facebook.

Leder du derimod stadig efter den helt rigtig kur til dig, så er kan du her på siden læse om flere populære slankekure. Læs bl.a. om proteinkuren eller 5:2 kuren