diætist

Vil du gerne være slank? Så snak med en diætist!

Måske har du hørt om diætister, men du ved ikke helt, hvem de er, og hvordan de kan hjælpe dig med at blive slank. En diætist er en kostspecialist, der med diæter og kostændringer kan vejlede personer med ernæringsrelaterede problemer som for eksempel fedme, sukkersyge og allergi.

Men man kan snakke med diætister om andet og mere end bare det at blive slank igennem maden. Mange diætister samarbejder med læger eller sygeplejersker for at give en så god og helstøbt vejledning som muligt. Det er også almindeligt, at diætister anbefaler motion som et vigtigt supplement til de ændrede kostvaner, og her vil de nok henvise dig til en personlig træner for at få optimal vejledning. Hvis du for alvor ønsker at gøre noget ved din overvægt og (for)blive slank, er du nemlig nødt til at fokusere på andre ting end lige netop maden.

Sådan bliver du slank

En diætist kan hjælpe dig med at tage dit liv op til revision. Sammen med diætisten kan du fastsætte et mål for at blive slank – for eksempel et vægttab på X antal gram/kilo pr. uge/måned – hvorefter I kan udarbejde en kostplan, der skal hjælpe dig med at nå dette mål. Måske har du en drøm om, at du kan tabe dig adskillige kilo om ugen ved at leve af hvide ris og kogt vand, men diætisten ved, hvad der er realistisk. Han eller hun kan fortælle dig, hvor meget du kan regne med at tabe om ugen, hvis du følger en given kostplan – og samtidig sørge for, at du får de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som du har brug for.

En diætist vil kunne sammensætte en kost til dig, der består af rigtig mad og ikke kun af pulversupper og piller. Der vil givetvis være mindre af den, end du er vant til, men de fleste diætister har et væld af gode forslag til, hvordan du kan blive slank ved at gøre hverdagsmaden lækker og indbydende, selvom indholdet i køleskab og køkkenskabe skal laves drastisk om. På den måde er der en større chance for, at kostændringerne kan gå hen og blive en naturlig og måske endda permanent del af din hverdag.

Slank med succes

Vælg en diætist, som passer til dine personlige behov og ønskerEn diæt skal være tilpasset dine personlige behov og ønsker, hvis den skal fungere optimalt. Du har måske prøvet alverdens slankebøger, suppekure og så videre, men du har aldrig rigtig fundet den perfekte løsning. Måske kan du ikke nøjes med kun at drikke en kop bouillon til morgenmad, eller måske kuldsejler du altid slankekurene på tredjedagen, fordi det er her, du får den store krise. Måske er du ikke den store fan af frugt og grønt, fordi du mangler inspiration til at tilberede det på en spændende måde.

Diætisten kan hjælpe dig med at lokalisere faldgruberne og undgå dem. Han eller hun kan også være med til at holde dig på sporet, fordi du pludselig bliver taget alvorligt som individ og ikke længere skal passe ind i et upersonligt skema fra én eller anden slankebog.

Motion og støtte er også vigtigt

Som tidligere nævnt er motion som regel et vigtigt supplement til en personlig diæt, hvis du gerne vil være slank. Det kan godt være, at du sagtens kan tabe dig bare ved at lægge kosten om, men dit vægttab vil gå meget hurtigere, hvis du også får bevæget dig. Og jo hurtigere, du kan se tallene på vægten tælle nedad, jo større bliver din motivation for at fortsætte.

Desuden er det vigtigt, at du får venner og familie med på diæt-galejen. De skal tage hensyn til, at du skal spise anderledes end før. Måske skal hele familiens kostplan laves om for at give dig optimal støtte. Også her kan diætisten være til stor hjælp. Hvis din diæt er meget speciel, er det ikke sikkert, at omgangskredsen skal tvangsindlægges til at spise det samme – men diætisten kan hjælpe dig med at finde kompromiser. Måske er dit ønske om at blive slank en kærkommen mulighed for at få hele familien til at spise sundere?

Ikke alle må kalde sig diætister

Der findes efterhånden mange mennesker, der hævder at være ernæringseksperter i den ene eller den anden forstand. Vær opmærksom på, at der kan findes plattenslagere iblandt den brogede ekspertskare! Betegnelsen ‘diætist’ må kun benyttes af personer, der har gennemført en autoriseret diætistuddannelse, så vær ikke bleg for at bede om dokumentation, før du lægger din fremtid i en kostvejleders hænder.

Hvordan får man fat i en diætist?

Hvis du ønsker at kontakte en diætist, kan du for eksempel gøre det via Foreningen af kliniske Diætister. Her kan du finde en oversigt over alle landets kliniske diætister (en klinisk diætist er i daglig tale bare en diætist).

Hvis du bliver henvist til en diætist af din læge, kan du være heldig at få tilskud fra din region, så du ikke skal betale det hele selv. Er du medlem af sygeforsikringen “danmark”, kan du ligeledes få tilskud. Læs mere på Sygeforsikringen Danmark.

Du kan også selv gøre noget for at blive slank!

En diætist er bestemt en god løsning… men forandring kommer også indefra! Jeg vil anbefale at du downloader og lytter min personlige historie igennem. Den er ganske gratis og den kan måske sætte nogle tanker igang fordi jeg højest sandsynlig har prøvet nogle af dine udfordringer igennem mit vægttab på 100 kilo. Udfyld formularen herunder og så har du det hele på lydfiler med det samme. Held og lykke med at blive slank igen!