Kaffe

Rigshospitalets slankekur – en kur uden ejermand

Rigshospitalets slankekur skulle jo gerne give en genlyd af troværdighed, når det ligefrem er Rigshospitalet, der ligger navn til. Kuren der også er kendt som Rigshospitalets stofskiftekur, har dog ingenting at gøre med Rigshospitalet i København. Men et er sandt, det er en 13 dages sammensat kostplan der består af magert kød, hårdkogte æg og sort kaffe samt te. Lyder det sundt? Måske skal du have dine tvivl, næste gang du bliver introduceret til Rigshospitalets slankekur eller Rigshospitalets stofskiftekur!

Rigshospitalets slankekur set efter i sømmene

Ernæringsrådet har haft kig på kostplanen. Det lave indhold af kalorier og kulhydrater gør, at man taber sig. Men der mangler vitaminer og mineraler, heriblandt kalk, jern og B-vitaminer. Det øger risikoen for fejlernæring og sygdomme, særligt hos folk med hjertekarsygdomme. Dertil vil kuren også mangle de vigtige fedtstoffer, vores krop har brug for, for ikke at tørre ud. Disse får vi i blandt andet fisk, nødder og naturlige olier.

Rigshospitalets slankekur dag for dag:

 • 1+8. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te, 1 stk. sukker
  Middag: 2 hårdkogte æg, 1 tomat, dampet spinat
  Aften: 1 stor engelsk bøf, salat (kinakål) m/ citron el. olie
 • 2+9. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te, 1 stk. sukker
  Middag: 1 skive pålægs skinke, 1 bæger yoghurt
  Aften: 1 stor engelsk bøf, salat (kinakål) m/ citron el. olie
 • 3+10. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te, 1 stk. sukker, 1 stk. ristet brød.
  Middag: 1 tomat, kogt selleri/blomkål, 1 stk. frugt
  Aften: 1 skive pålægs skinke, 2 hårdkogte æg, salat (kinakål) m/citron el. olie
 • 4+11. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te, 1 stk. sukker, 1 stk. ristet brød
  Middag: 1 hårdkogt æg, 1 revet gulerod, 1 lille bæger hytteost
  Aften: 1 dåse frugtsalat, 1 bæger yoghurt
 • 5+12. dag
  Morgen: 1 stor revet gulerod m/citron
  Middag: 1 filet kogt mager fisk m/citron
  Aften: 1 stor engelsk bøf, salat (kinakål) m/ citron el. olie
 • 6+13. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te, 1 stk. sukker, 1 stk. ristet brød
  Middag: 1 hårdkogt æg, 1 revet gulerod
  Aften: 1 stk. kylling, salat (kinakål) m/ citron el. olie
 • 7. dag
  Morgen: 1 kop kaffe/te
  Middag: 1 stk. grillet kød(lam/kalvekotelet)
  Aften: 1 stk. frugt

Rigshospitalet slankekur kan godt give dårlig humør, da det ændre på dit blodsukkerGrundet kostplanen, er der stor sandsynlighed for at du vil opleve sult imellem måltiderne – især når din krop ikke får ret meget at arbejde med. Derfor kan det være en god ide, hvis du alligevel vil prøve kræfter med kuren, ikke at have noget fysisk belastende arbejde, eller slet intet, da dit blodsukker måske bliver påvirket. Lavt blodsukker kan give svimmelhed, åndedrætsbesvær og give kroppen stress. Det kan udvikle dårligt humør, kort lunte og forårsage dårlig søvnrytme. Derfor er det en god ide at overveje om du vil udsætte dig, din krop og dine nærmeste for netop denne kur.

Er Rigshospitalets slankekur holdbar i længden?

De fleste slankekure kan have en slagside. I starten går det som regel rigtig godt, men hvis du ikke er i stand til at vedholde dit vægttab, kan du risikere at tage alle kiloene på igen, og måske flere. Dette er også gældende for Rigshospitalets stofskiftekur. Med Rigshospitalets slankekur, kan den netop specielle sammensatte kost, give dig den opnåede effekt, at tabe sig – men efter et stykke tid, er det ikke sikkert kuren smager dig. Derfor har kuren også fået navnet Rigshospitalets stofskiftekur, da den menes med den besynderlige kostplan, at påvirke stofskiftet. I begyndelsen er alt nyt, og man kan gå på kompromis, med den sære kost. Men i længden, skal man tilbage på en normal kost, og efter de sære indtag af mad, vil kroppen gerne i underskud, have sødere og mere fede ting. Sådan er vi simpelthen opbygget. Det er oftest også derfor kroppen efter et aftenmåltid, gerne vil have noget sødt. Det er for at opveje balancen mellem sødt og surt. Derfor er det måske ikke en kur som Rigshospitalets slankekur du skal overveje, men en livsstilsændrende slankekur.