kvinde med målebånd om maven

Diæter- tænk over dine spisevaner og dit liv generelt, når du vælger diæt

Er du på jagt efter den rette diæt, der gør at du taber dig? Har du prøvet kurene ”Spis efter din blodtype”, ”Atkins diæten”, ”Suppekuren”, ”Spis light diæten” og mange flere. Der er et utal af diæter, som både lover dig en slankere krop og et sundere liv. Hvilken diæt skal du vælge?

Hvilken diæt?

Der er mange modsatrettede meninger og mange mener, at de har forskningen i ryggen, når de snakker om deres diæt. Men er det nu også således? Kan de 8 kostråd antages for at være vel dokumenteret? Nej, det kan de ikke og her kommer så forvirringen. Hvad er så rigtigt og forkert? Hvad skal jeg følge, for at være sund, slank og have det godt?

Udgangspunktet for en diæt er dig

For at vurdere hvilken diæt du skal følge, må du tage udgangspunkt i dig selv. Hvem er du og hvor kommer du fra? Du skal tænke på dine madvaner og eventueller diæter fra du var lille til nu og dermed se, hvad er det samme, hvad har forandret sig, hvorfor har det det osv. Du skal kigge på, hvordan du nemt kommer til så frisk mad som muligt. Helst mad der ikke er behandlet. Du skal mærke efter, hvordan du har det når du spiser dine fødevarer. Endvidere skal du kigge på, om du nedbryder din krop gennem forkert diæt og mangel på næringsstoffer. Hvis du trænger til flere næringsstoffer, end der kan fås via kosten, og samtidig stresser og spiser for ensidigt, vil der opstå ubalancer. En fedtfattig diæt i 6 måneder, hvad tror du at du vil mangle?

Du må forebygge, at din krop kommer i ubalance, da næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler er med til, at disse signaler vil kommunikere gennem din krop.

Individualitet

Tænk på dig selv og din levevis, når du vil på diætVores gener gives videre til vores børn. For eksempel gener der disponere for allergi. Er du selv allergikere, øger du dit barns chance for at få allergi. Vi kan på denne måde, give meget videre fra generation til generation, som ikke er til dit barn eller den videre generations fordel. Hvordan ændres dette? Her kan kigges på den individuelle faktor, såsom; har du nok vitaminer og mineraler, spiser du føde som ikke er behandlet eller som har været under en lang rejse til Danmark. Sørger du for, at du spiser efter årstiden? En anden ting er tarmfloraen. En ubalance i tarmenes flora, er med til at give infektioner, påvirke systemet med rester af medicin, giftstoffer, tungmetaller m.m.

Vælger du derfor en diæt skal du være opmærksom på disse faktorer.

Mad skaber balance

Mad kan bruges til at skabe balance. Mad kan bruges til, at varme dig og køle dig ned. Mad kan bruges, hvis du mangler fedt eller vitaminer og mineraler. Mad kan bruges så du kommer på toilet og til din hud. Ja, mad kan bruges til alt, uanset hvem du er.

Oftest, er det ikke hvad en person har oplevet positivt med en bestemt diæt, der gælder for dig. Det er et samlet billede af dig og din krop. Spis derfor “diæter” efter det din krop har behov for.

Vi har dog en oprindelse. Hvis vi går tilbage til stenalderen, hvor vi levede af vildt, bær, fisk, urter, rødder, frø, frugt, insekter m.m. fandtes ingen raffineret korn, masse af mælkeprodukter, overforbrug af sukker, salt og hvad den vestlige verden end finder på, at lave for at tjene penge. Så tænkt dig godt om, før du stopper mad i munden. Kom frem til den helt rigtige diæt ved at benytte en diætist. Dem er der mange af, og en person med denne faglighed kan hjælpe dig i den rigtige retning, sådan at du får sammensat de helt rigtige diæter efter din type.